SU GEÇİRİMSİZLİK SAĞLAYAN SIVI BETON KATKILARININ İNCELENMESİ
Anahtar Kelimeler:
Beton, su geçirimsizlik, katkı, hidratasyonÖzet
Beton, çimento, su, agrega ve kimyasal veya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan bir yapı malzemesidir. Betonun mutlak hacmini %75 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %15 oranında su oluşturur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının %2'sinden fazla olmamak kaydıyla, katkı malzemesi ilave edilebilir.
Beton bileşenleri karıştırıldıktan birkaç saat sonra plastik özeliği kaybolmuş katı bir yapı oluştururlar. Buna neden olan ve çimento ile suyun tepkimesi sonucu oluşan kimyasal reksiyona “hidratasyon” denir.
Beton üretiminde öngörülen amaç basınç dayananımı, betonun sertleşme sürecindeki hidratasyon olayının tamamlanması ile doğrudan ilişkilidir. Betonda hidratasyon olayının tamamlanması için gerekli olan unsurlar; karışıma giren su miktarını karakterize eden su/çimento oranı, betonun prizini aldıktan sonra kür şartlarının gerçekleşebilme durumuna büyük ölçüde bağlı olduğu bilinmektedir.
Beton bileşenlerinin farklı fiziki ve kimyasal özelliklere sahip olması betonun heterojen bir yapıya sahip olmasını sağlar. Hidratasyon sürecinin bir sonucu olarak beton içerisinde hava ve su dolu gözenekler oluşur. Bu gözenekler ise betonun kısmi olarak su geçirimli olmasına sebebiyet verir. Beton bünyesine giren su ise betonun içerisinde bulunan demir donatıyı korozyona uğratır. Bu nedenle beton, suya maruz kalan toprak altı imalatlarda veya deniz aşırı projelerde suyun etkilerinden korunmalıdır.
Bu çalışmada betonun üretiminde kullanılan sıvı formdaki su geçirimsizlik katkılarının farklı açılardan incelenmesi hedeflenmiştir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.